2/22/2015

Šuškava torta



Sastojci

Za koru:
  • 6 bjelanjaka
  • 300gr sećera
  • 1 kašičica vinskog sirćeta

Za krem:
  • 6 žumanjaka
  • 600ml mlijeka
  • 9 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 margarin
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kesica šlag krema od vanilije
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 10 komada krem bananica
  • Za filovanje i ukrašavanje oko 500 gr šlaga u prahu i 500ml mlijeka ili hladne vode ili gazirane vode.

Priprema
:Težina
            Složeno 
  1. Biskvit: Umutiti 6 bjelanjaka sa 300 gr šećera, dodati 1 kašičicu vinskog sirćeta. Jaja treba da budu svježa, a bjelanjak umućen, da, kad okrenete posudu, masa ostane da stoji. Peći u plehu 40 x 25 cm, na papiru za pečenje, u pećnici zagrijanoj na 180*, a onda ju osušiti na 150* oko 1h, ne otvarajući pećnicu.
  2.  Krem skuhati od 600 ml mlijeka, 6 žumanjaka, 9 kašika šećera i 7 kašika brašna. Ja umutim žumanjak sa šećerom, dodam brašno i uzavrilo mlijeko, pa onda preručim u posudu za kuhanje. Mješati na laganoj vatri dok se krem ne skuha. Kad se krem ohladi, dodati umućen margarin sa šećerom u prahu. Posebno umutiti šlag krem od vanilije i dodati u krem.
  3. Krem podijeliti na dva djela.U jedan dio staviti otopljenu čokoladu, a u drugi staviti isjeckane krem bananice.
     
  4. Poredati: kora, žuti krem sa krem bananicama, braon krem sa čokoladom, a odozgor filovati bijelim šlagom te ukrasit po želji i ukusu.


    Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar