Sastojci
Za koru:
- 6 bjelanjaka
- 300gr sećera
- 1 kašičica vinskog sirćeta
Za krem:
- 6 žumanjaka
- 600ml mlijeka
- 9 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 margarin
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 kesica šlag krema od vanilije
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 10 komada krem bananica
- Za filovanje i ukrašavanje oko 500 gr šlaga u prahu i 500ml mlijeka ili hladne vode ili gazirane vode.
Priprema
:Težina
Složeno
- Biskvit: Umutiti 6 bjelanjaka sa 300 gr šećera, dodati 1 kašičicu vinskog sirćeta. Jaja treba da budu svježa, a bjelanjak umućen, da, kad okrenete posudu, masa ostane da stoji. Peći u plehu 40 x 25 cm, na papiru za pečenje, u pećnici zagrijanoj na 180*, a onda ju osušiti na 150* oko 1h, ne otvarajući pećnicu.
- Krem skuhati od 600 ml mlijeka, 6 žumanjaka, 9 kašika šećera i 7 kašika brašna. Ja umutim žumanjak sa šećerom, dodam brašno i uzavrilo mlijeko, pa onda preručim u posudu za kuhanje. Mješati na laganoj vatri dok se krem ne skuha. Kad se krem ohladi, dodati umućen margarin sa šećerom u prahu. Posebno umutiti šlag krem od vanilije i dodati u krem.
- Krem podijeliti na dva djela.U jedan dio staviti otopljenu čokoladu, a u drugi staviti isjeckane krem bananice.
- Poredati: kora, žuti krem sa krem bananicama, braon krem sa čokoladom, a odozgor filovati bijelim šlagom te ukrasit po želji i ukusu.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar