2/15/2015

Kvrguša

KVRGUŠA

Sastojci

  • brašna

  •  600gr bijelog glatkog
  •  100gr -//- oštrog
  •   5 jaja
  •   mlijeko
  •  1 i 1/2 kašika soli
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  1 pile (odbaciti leđa i vrat)
  •  nešto ulja, soli i Vegete
  •  0,50 gr maslaca ili margarina (može i biljni mrs)
  •   Vrhnje za kuhanje
  •   Mileram

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 600gr glatkog  i 100gr oštrog ( bijelog ) brašna staviti u duboku posudu. Dodati 5 jaja (po mogućnosti svježih domaćih), kašiku i pol soli , jedan prašak za pecivo pa umutiti  sa mlijekom. Smijesa treba da bude za nijansu - dvije gušća od one za plačinke. Ostaviti po strani.

  2. Jedno pile isjeći na komade po mogućnosti da ne budu krupni. Dodati začine: sol i Vegetu. Propržiti na ulju. Pržiti sve dok ne dobije zlatno-žutu boju (tokom prženja slobodno možete piletinu poprskati sa par kapi vode).

  3. U pleh sipati nešto ulja i u rerni zagrijati.na zagrijano ulje sipati ranije umućeno tijesto (korak1). Kako nam je i piletina gotova poredati ju po tijestu a na svaki od komada mesa stavljati po listić margarina ili maslac.
  4. Peći u ranije dobro zagrijanoj rerni. Naravno temperaturu nakon 15tak minuta umanjiti.Negdje pred sami kraj pečenja posuti kvrgušu preko cijele površine vrhnjem za kuhanje. Ostaviti ju u rerni na nekih 150 stepeni.Kad je pečena izvaditi iz rerne i ponovo ju premazati mileramom.

Posluživanje

  • Služi se topla... Prijatno!



Nema komentara:

Objavi komentar