KVRGUŠA
brašna
- 600gr bijelog glatkog
- 100gr -//- oštrog
- 5 jaja
- mlijeko
- 1 i 1/2 kašika soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 pile (odbaciti leđa i vrat)
- nešto ulja, soli i Vegete
- 0,50 gr maslaca ili margarina (može i biljni mrs)
- Vrhnje za kuhanje
- Mileram
Priprema
- Težina:
- 600gr glatkog i 100gr oštrog (
bijelog ) brašna staviti u duboku posudu. Dodati 5 jaja (po mogućnosti
svježih domaćih), kašiku i pol soli , jedan prašak za pecivo pa umutiti
sa mlijekom. Smijesa treba da bude za nijansu - dvije gušća od one za
plačinke. Ostaviti po strani.
-
Jedno pile isjeći na komade po mogućnosti da ne budu krupni. Dodati začine: sol i Vegetu. Propržiti na ulju. Pržiti sve dok ne dobije zlatno-žutu boju (tokom prženja slobodno možete piletinu poprskati sa par kapi vode).
-
Peći u ranije dobro zagrijanoj rerni. Naravno temperaturu nakon 15tak minuta umanjiti.Negdje pred sami kraj pečenja posuti kvrgušu preko cijele površine vrhnjem za kuhanje. Ostaviti ju u rerni na nekih 150 stepeni.Kad je pečena izvaditi iz rerne i ponovo ju premazati mileramom.
Posluživanje
- Služi se topla... Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar