2/18/2015

Baklava sa kikirikijem


Baklava s kikirikijem i orasima

Sastojci

  •  700 gr oraha
  •  200 gr kikirikija neslanog
  •  600gr jufke
  •  1kg šećera
  •  800 ml vode
  •  250ml ulje
  •  1 margarin za kolače
  •  100 gr prezle
  •  4 kesice vanilin šećera
  •  2 limuna

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    60 min
    Težina:
    Složeno
    1.  Prije svega skuhajte zaljev (agdu). U 800ml vode sipajte 700gr šećera + 2 kesice vanilin šećera. Kuhajte nekih 15tak minuta, zatim ohladite pa u ohlađenu agdu narežite par kriški limuna.Ostavite po strani. (Pošto se vruća baklava zalijeva isključivo hladnim sirupom).

    2. Nadjev:  Pola količine orasa i pola kol. kikirikija sameljite a ostatak isjeckajte na malo
      krupnije komadiće.Pa sve sjedinite.Tu dodajte 300gr šećera i 2  vanil. šećera.Potom dodajte 100gr prezle.

    3. Rastopite margarin (na lagano) .Pomješajte rastopljen margarin i ulje.S tim namažite i dno tepsije.

    4. Slaganje: Veličina jufke ne smije prelaziti veličinu pleha.Što znači da to morate uskladiti.Počnite redati jufku.1,2,3 lista - svaki od njih morate premazati otopinom margarin + ulje.Na treću stavljate nadjev (orasi + kikiriki idr.).Postupak ponavljajte dok ne potrošite materijal.

    5. Rezanje:Kada je baklava složena morate ju izrezati što oštrijim nožem.Zatim ju opet dobro poprskati otopinom (margarin + ulje, u ovom koraku povećajte količinu ulja-tako će vam baklava biti sočnija!).

    6. Pečenje: Zagrijati rernu na 200*.Stavite baklavu da se peče.Nakon toga smanjiti na 180*.Kroz nekih 10-15min ponovo ponovo smanjiti na 150*.Jer baklava u suštini treba da se suši(lagano).Kada gornji sloj dobije zlatno-žutu boju te kada se kvadratići na koje ste ju rezali malo razdvoje - znak je da je baklava pečena.

    7. Zalivanje: Prethodno sam već naglasila da ju moramo vruću preliti dobro ohlađenim sirupom(agdom).I to lagano (najbolje kutlačom.)

    8. Napomena: S obzirom da treba da upije veći dio sirupa, baklava je spremna za služenje tek sutradan.Proces zalivanja je skoro pa najbitniji ako želite da baklava bude sočna.

    Posluživanje

    Poslužite ohlađenu, dekorišite s limunom.


Nema komentara:

Objavi komentar