Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- Težina:
- Složeno
-
Prije svega
skuhajte zaljev (agdu). U 800ml vode sipajte 700gr šećera + 2 kesice
vanilin šećera. Kuhajte nekih 15tak minuta, zatim ohladite pa u ohlađenu
agdu narežite par kriški limuna.Ostavite po strani. (Pošto se vruća
baklava zalijeva isključivo hladnim sirupom).
-
Nadjev: Pola
količine orasa i pola kol. kikirikija sameljite a ostatak isjeckajte na
malo
krupnije komadiće.Pa sve sjedinite.Tu dodajte 300gr šećera i 2
vanil. šećera.Potom dodajte 100gr prezle.
-
Rastopite margarin (na lagano) .Pomješajte rastopljen margarin i ulje.S tim namažite i dno tepsije.
-
Slaganje: Veličina
jufke ne smije prelaziti veličinu pleha.Što znači da to morate
uskladiti.Počnite redati jufku.1,2,3 lista - svaki od njih morate
premazati otopinom margarin + ulje.Na treću stavljate nadjev
(orasi + kikiriki idr.).Postupak ponavljajte dok ne potrošite materijal.
-
Rezanje:Kada je baklava složena morate ju izrezati
što oštrijim nožem.Zatim ju opet dobro poprskati otopinom
(margarin + ulje, u ovom koraku povećajte količinu ulja-tako će vam
baklava biti sočnija!).
-
Pečenje: Zagrijati
rernu na 200*.Stavite baklavu da se peče.Nakon toga smanjiti na
180*.Kroz nekih 10-15min ponovo ponovo smanjiti na 150*.Jer baklava u
suštini treba da se suši(lagano).Kada gornji sloj dobije zlatno-žutu
boju te kada se kvadratići na koje ste ju rezali malo razdvoje - znak je
da je baklava pečena.
-
Zalivanje: Prethodno sam već naglasila da ju moramo vruću preliti dobro ohlađenim sirupom(agdom).I to lagano (najbolje kutlačom.)
-
Napomena: S
obzirom da treba da upije veći dio sirupa, baklava je spremna za
služenje tek sutradan.Proces zalivanja je skoro pa najbitniji ako želite
da baklava bude sočna.
Posluživanje
Poslužite ohlađenu, dekorišite s limunom.
Nema komentara:
Objavi komentar