2/28/2015

Krofne



Sastojci:
  • 600 gr glatkog brašna 
  • 80 gr šećera 
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja 
  • 2 kašičice kvasca
  • 1 kesica  vanilija  šećera 
  • 3,5 dl mlakog mlijeka
  • naribana kora od limuna 
  • 1 dl mlake vode

Priprema
Težina: Srednje zahtjevno
  1. Jednu kašiku šećera i brašna i kvasca razmutiti u mlako mlijeko.
  2. Preostalom dijelu brašna dodati šećer, ulje, jaja, vanilija šećer, limunovu koricu, mlijeko i na kraju rastopljeni kvasac.
  3. Smjesu izmiksati i ostaviti na toplom.
  4. Kada je tijesto nadošlo staviti ga na radnu površinu pa nekoliko puta isprebacivati lijevu stranu preko desne i gornju preko donje, kao pismo.
  5. Nakon par minutamalo razvaljati na oko 2 cm debljinepa pomoću kalupa izrezivati krugove, a zatim manjim kalupom izrezati sredinu.
  6. Pokriti prozirnom folijom ili krpom pa ostaviti sve dok dobro nadođu.
  7. Sipati ulje u šerpu pa zatim redati krofne, peći ih poklopljene a nakon par minuta okrenuti ih na drugu stranu - krofne treba da dobiju zlatno žutu boju.
  8. Gotove ih redati na oval obložen papirnim ubrusom - kako bi se oslobodile viška masnoće.
  9. Posuti ih šećerom u prahu (može i čokoladom).

Nema komentara:

Objavi komentar