2/21/2015

Mravinjak, torta

Sastojci


Biskvit:

  •     6 jaja
  •     150 gr margarina
  •     150 gr šećera u prahu
  •     1/2 kesice praška za pecivo
  •     40 gr kakaa
  •     4 kašike marmelade od kajsija
  •     1 vrećica vanilin šećera
  •     4 kašike mlijeka
  •     200 gr brašna

Fil:
  •     2 kesice Vanilija šećera
  •     150 gr čokolade za kuhanje
  •     sok od 1 limuna
  •     6 banana
  •     500 gr slatkog vrhnja za šlag
  •     3 kašike šećera u prahu
  •     sok od 1 limuna

    1.Biskvit:
    • Obložiti pleh pek papirom, koji naravno odozgor premažemo margarinom.
    • 100 gr šećera u prahu i margarin umutiti pa dodati vanilija šećer
    • Odvojiti žumanjke od bjelanjaka - pa žumanjke dodati u smjesu koju smo napravili od margarina. Pa umutiti.
    • Dodati mlijeko, brašno i kakao te 1/2 praška za pecivo
    • Bjelanjke umutiti do prave čvrstine u koje ćemo dodati 50 gr šećera u prahu,.
    • Zatim dodati u mješavinu s brašnom, izmješati ali nikako mikserom već ručno.
    • Smjesu sasuti u pleh te peći 35min.
    • Pečen biskvit ohladiti i nožem uz rub napraviti udubljenje, ali da ostane rub širine 1,5 do 2mm -  kašikom napraviti udubljenje. 
    • Odvojeni dio sitno izmrviti.
    • Dno biskvita premazati marmeladom.



    2. Fil:
    • Slatku pavlaku lagano umutiti sa šećerom u prahu i vanilija šećerom, sitno narezati čokoladu i  1 bananu, zatim ih dodati u smjesu s pavlakom.
    • Oguljene cijele preostale banane, prepoloviti uzduž te ih potopiti u sok od limuna - zatim ih posložiti na biskvit.
    • Filom napraviti premaz u obliku kupole, također i rub biskvita premazati filom.
    • Površinu torte izvana posuti mrvicama biskvita, dlanovima lagano pritisnuti mrvice.
    • Za ovu tortu je dobro da se po završetku ostavi u frižider minimum sat do dva.

      Savjet: U fil možete dodati i kremfix ukoliko želite da je čvršći.

Nema komentara:

Objavi komentar