Sastojci
Biskvit:
Fil:
Biskvit:
- 6 jaja
- 150 gr margarina
- 150 gr šećera u prahu
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 40 gr kakaa
- 4 kašike marmelade od kajsija
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 kašike mlijeka
- 200 gr brašna
Fil:
- 2 kesice Vanilija šećera
- 150 gr čokolade za kuhanje
- sok od 1 limuna
- 6 banana
- 500 gr slatkog vrhnja za šlag
- 3 kašike šećera u prahu
- sok od 1 limuna
1.Biskvit:- Obložiti pleh pek papirom, koji naravno odozgor premažemo margarinom.
- 100 gr šećera u prahu i margarin umutiti pa dodati vanilija šećer
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka - pa žumanjke dodati u smjesu koju smo napravili od margarina. Pa umutiti.
- Dodati mlijeko, brašno i kakao te 1/2 praška za pecivo
- Bjelanjke umutiti do prave čvrstine u koje ćemo dodati 50 gr šećera u prahu,.
- Zatim dodati u mješavinu s brašnom, izmješati ali nikako mikserom već ručno.
- Smjesu sasuti u pleh te peći 35min.
- Pečen biskvit ohladiti i nožem uz rub napraviti udubljenje, ali da ostane rub širine 1,5 do 2mm - kašikom napraviti udubljenje.
- Odvojeni dio sitno izmrviti.
- Dno biskvita premazati marmeladom.
2. Fil:
- Slatku pavlaku lagano umutiti sa šećerom u prahu i vanilija šećerom, sitno narezati čokoladu i 1 bananu, zatim ih dodati u smjesu s pavlakom.
- Oguljene cijele preostale banane, prepoloviti uzduž te ih potopiti u sok od limuna - zatim ih posložiti na biskvit.
- Filom napraviti premaz u obliku kupole, također i rub biskvita premazati filom.
- Površinu torte izvana posuti mrvicama biskvita, dlanovima lagano pritisnuti mrvice.
- Za ovu tortu je dobro da se po završetku ostavi u frižider minimum sat do dva.
Savjet: U fil možete dodati i kremfix ukoliko želite da je čvršći.
Nema komentara:
Objavi komentar