2/27/2015

Kiflice

 


SASTOJCI:


  •     500gr brašna,
  •     1 kocka svježeg kvasca,
  •     1 kašika šećera,
  •     2 kašike ulja,
  •     1 kašika soli,
  •     šolja toplog mlijeka,
  •     2 žumanjka.

Za premazivanje:

  •     2 bjelanjka

Priprema:

  1. Izmrviti kvasac, dodati mu šećer i 1 kašiku brašna pa dodati malo toplog mlijeka i ostaviti da se kvasac počne dizati.
  2. Sol pomiješati sa brašnom, dodati ulje i žumanjke, dodati i kvasac pa zamijesiti tijesto sa toplim mlijekom.
  3. Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti da maximalno nadođe.
  4. Kada je tijesto nadošlo, lagano ga premijesiti pa prepoloviti.
  5. Svaku polovinu razvući u obliku kruga te isjeći na 16 dijelova.
  6. Time dobijemo oblik trokuta, na koje stavljamo nadjev (po želji).
  7. Malo ćemo se podsjetiti geometrije (matematike), dakle, najdužu stranu (hipotenuzu trougla), zarezati par mm (napraviti resice po ivici) te kiflice rolati od vrha pema strani koju ste zarezali (tj. hipotenuzi).
  8. Posložiti na pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  9. Ostaviti kiflice 30min da odstoje, kako bi još malo nadošle, a onda ih premazati umućenim bjelanjcima (slobodno ih možete posuti sjemenkama po želji)
  10. Peći na 180*.

Nema komentara:

Objavi komentar