SASTOJCI:
- 500gr brašna,
- 1 kocka svježeg kvasca,
- 1 kašika šećera,
- 2 kašike ulja,
- 1 kašika soli,
- šolja toplog mlijeka,
- 2 žumanjka.
Za premazivanje:
- 2 bjelanjka
Priprema:
- Izmrviti kvasac, dodati mu šećer i 1 kašiku brašna pa dodati malo toplog mlijeka i ostaviti da se kvasac počne dizati.
- Sol pomiješati sa brašnom, dodati ulje i žumanjke, dodati i kvasac pa zamijesiti tijesto sa toplim mlijekom.
- Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti da maximalno nadođe.
- Kada je tijesto nadošlo, lagano ga premijesiti pa prepoloviti.
- Svaku polovinu razvući u obliku kruga te isjeći na 16 dijelova.
- Time dobijemo oblik trokuta, na koje stavljamo nadjev (po želji).
- Malo ćemo se podsjetiti geometrije (matematike), dakle, najdužu stranu (hipotenuzu trougla), zarezati par mm (napraviti resice po ivici) te kiflice rolati od vrha pema strani koju ste zarezali (tj. hipotenuzi).
- Posložiti na pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Ostaviti kiflice 30min da odstoje, kako bi još malo nadošle, a onda ih premazati umućenim bjelanjcima (slobodno ih možete posuti sjemenkama po želji)
- Peći na 180*.
Nema komentara:
Objavi komentar