2/01/2015

Torta s juga

Torta s juga

Sastojci

  •   Rolat:
  •   10 jaja
  •   10 kasika secera
  •   10 kasika brasna
  •   1 soljica tople vode
  •   1,5 prasak za pecivo
  •   200gr od smokava (ja sam stavila svoj, domaci)
  •   Fil:
  •   1l mlijeka
  •   2 pudinga od vanilije
  •   8 kasika gustina
  •   6 kasika secera
  •   malo limunove korice
  •   2 vanilin secera
  •   1 margarin 250gr
  •   3 do 4 banane
  •   3 kivija
  •   sok od 1/2 limuna
  •   slag:
  •   6 kasika secera
  •   6 bjelanjaka
  •   dekoracija:
  •   cokolada za kuhanje (po ukusu)

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1.   Biskvit:
      Umutiti bjelanjke od 10 jaja. Zumanjke umutiti sa secerom do neke kompaktne mase, dodati soljicu tople vode, zatim dodati gore navedenu kolicinu brasna sa 1,5 prasak za pecivo te prethodno umucena bjelanjka. Peci u velikom crnom plehu, koji prethodno treba obloziti pek-papirom. Biskvit premazati dzemom od smokava. Saviti dvije rolade, te nasjeci pa time obloziti  dno i stranice kalupa. Nakon toga sasuti polovinu fila. Zatim poredati kivi i banane. Banane posuti limunovim sokom. Ostatak fila presuti po vocu. Naposlijetku dodati slag te ga posuti rendanom cokoladom.

    2.    Fil: 
      U mlijeku skuhati 2 pudinga, 6 kasika secera te 8 kasika gustina. Ohladiti.

         Slag:
      Umutiti 6 bjelanjaka. U posudi otopiti 6 kasika secera pa ga dodati u slag. Mutiti neko vrijeme. Dok se sve ne izjednaci.

      Nakon toga ohladjenu masu dodati u prethodno izmiksan margarin. U to dodati 2 vanilin secera i po zelji narendane limunove korice. 

POSLUŽIVANjE

Nema komentara:

Objavi komentar