2/26/2015

Ruskin kolač



Sastojci:


Za biskvit:

  •     2 čaše (250 ml) čvrstoga jogurta 
  •     1/2 čaše (125 ml) ulja 
  •     2 čaše (400 gr) šećera (ja sam stavila 200 gr) 
  •     2 čaše (400 gr) brašna 
  •     1 kašika sode bikarbone 
  •     prstohvat soli 
  •     2 kašike (pune) kakaa
  •     vanilija šećer


Za preliv:
  •     500 ml mlijeka 
  •     250 gr šećera 
  •     1 vanilija šećer
  •     200 gr čokolade za kuhanje 
  •     200 gr orasa (pola u fil a pola za posipanje odozgor)


Priprema:
  1. Sastojke dodavati redom kako je napisano, znači - prvo izmiješati jogurt, ulje i šećer pa zatim dodati brašno pomiješano sa kakaom i sodom bikarbonom, malo soli i vaniliju..
  2. Sve lijepo izmiješati da se fino sjedini pa peći u tepsiji 20x30 na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
  3. Dok se biskvit peče skuhati preliv, prvo ukuhati mlijeko, šećer i čokoladu pa na kraju dodati mljevene orase, promiješati i pustiti da se malo prohladi.
  4. Prelivom (prohlađenim) zaliti mlak biskvit. Izbosti biskvit na više mjesta da bolje upije preliv. Najbolje je pustiti da odstoji 24h u frižideru pa onda nasuti još oraha odozgor i sladiti se do mile volje :)

Nema komentara:

Objavi komentar