BOSANSKE PUNjENE PAPRIKE
Ovo je moje omiljeno jelo koje me itekako podsjeća
na djetinjstvo. Zato me oduševljava predivan miris koji se širi dok se
one kuhaju. Recept čuvam još od svoje majke...
Sastojci
- 1 kg paprika
- 600 gr faširane junetine
- 250 gr riže
- 2 mrkve
- 1 celer
- 2 peršuna
- 2 paradajza
- manja glavica bijelog luka
- biber,Vegeta, sol, crvena mlj. paprika, ajvar i jedna mala ljuta papričica
- maslinovo ulje
-
1 jaje
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1. Paprike dobro oprati i očistiti od sjemenki (gornji dio parike ostaviti po strani).
-
2. Meso: u jednu posudu staviti meso
pa u njega redom dodavati - sitno sjeckane mrkvu, peršun, celer, bijeli
luk i pola male ljute papričice, jedno jaje te opranu rižu, začine:
sol, Vegetu, biber, crvenu mlj.papriku, 3 veće kašike ajvara. Dobro
izmješati zatim,oguliti jedan (svježi) paradajz i isjeći na kockice pa
dodati u meso, gornje dijelove paprika također.
-
3. Dodati malo ulja i ponovo
izmješati... Paprike puniti smjesom i redati u šerpu. Onaj ostatak
mrkve, peršuna, celera, jedan paradajz isjeći i staviti po vrhu
paprika. Staviti i začine, naravno u nekoj srazmjernoj količini.
-
4. Kuhati na laganoj vatri.Pred
kraj kuhanja dodati : u jednu posudu umutiti malo brašna,jednu do dvije
kašike,malo ulja i paradajz pirea.Usuti u paprike i kuhati još(lagano)
neko kratko vrijeme.
-
5. Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar