2/19/2015

Punjene paprike

BOSANSKE PUNjENE PAPRIKE

Ovo je  moje omiljeno jelo koje me itekako podsjeća na djetinjstvo. Zato me oduševljava predivan miris koji se širi dok se one kuhaju. Recept čuvam još od svoje majke...

Sastojci

  •  1 kg paprika
  •  600 gr faširane junetine
  •  250 gr riže
  •  2 mrkve
  •  1 celer
  •  2 peršuna
  •  2 paradajza
  •  manja glavica bijelog luka
  •  biber,Vegeta, sol, crvena mlj. paprika, ajvar i jedna mala ljuta papričica
  •  maslinovo ulje
  •  1 jaje


    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
  • 1. Paprike dobro oprati i očistiti od sjemenki (gornji dio parike ostaviti po strani).

  • 2. Meso: u jednu posudu staviti meso pa u njega redom dodavati - sitno sjeckane mrkvu, peršun, celer, bijeli luk i pola male ljute papričice, jedno jaje te opranu rižu, začine:  sol, Vegetu, biber, crvenu mlj.papriku, 3 veće kašike ajvara. Dobro izmješati zatim,oguliti jedan (svježi) paradajz i isjeći na kockice pa dodati u meso, gornje dijelove paprika također.

  • 3. Dodati malo ulja i ponovo izmješati... Paprike puniti smjesom i redati u šerpu. Onaj ostatak mrkve, peršuna, celera, jedan paradajz isjeći i staviti po vrhu paprika. Staviti i začine, naravno u nekoj srazmjernoj količini.

  • 4. Kuhati na laganoj vatri.Pred kraj kuhanja dodati : u jednu posudu umutiti malo brašna,jednu do dvije kašike,malo ulja i paradajz pirea.Usuti u paprike i kuhati još(lagano) neko kratko vrijeme.

  • 5. Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar