Sastojci:
Za biskvit:
- 1 kašika sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 kašike (pune) kakaa
- 100 gr crne čokolade
- vanilija šećer
- 2 čaše (250 ml) jogurta
- 1/2 čaše (125 ml) ulja
- 2 čaše (400 gr) šećera
- 2 čaše (400 gr) brašna
Šaum:
- 6 bjelanjaka
- 6 kašika šećera
- 200 gr šećera
Priprema:
Biskvit:
- Dodavati sastojke, znači - prvo izmiješati jogurt, ulje i šećer pa zatim dodati brašno pomiješano sa kakaom i sodom bikarbonom, malo soli i vaniliju..
- Sve lijepo izmiješati da se fino sjedini pa peći u tepsiji 20x30 na 200 stepeni oko 20 - 25 minuta.
- Dobro umutiti 6 bjelanjaka, pa postepeno uz neprekidno mixsanje dodati 6 kašika šećera.
- U duboku posudi (šerpi) staviti šećer (250gr) s malo vode, da se kuha tj. sve dok se ne dobije sirup zlatno- žute boje.
- Sirup je gotov kada kuhačom po dnu šerpe mognete ostaviti trag - tada ga ne brzinu sasuti u umućene bjelanjke uz konstantno mixsanje. Šaum ne smije sadržavati grudvice.
Preliv:
- Kad je biskvit pečen, malo ga prohladite pa odozgor premažite džemom, te odozgor dodajte šaum.
Napomena: Ja sam za ovaj kolač koristila svoj domaći džem od jagoda i bijele čokolade. Vi možete po svom izboru. (npr. voće iz kompota; svježe voće; itd).. Bitno je da u filu imate komadiće ili skoro cijele komade voća.
Nema komentara:
Objavi komentar