2/26/2015

Brzi kolač by Jasna



Sastojci:


Za biskvit:
  • 1 kašika sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 kašike (pune) kakaa
  • 100 gr crne čokolade
  • vanilija šećer
  • 2 čaše (250 ml)  jogurta
  • 1/2 čaše (125 ml) ulja
  • 2 čaše (400 gr) šećera
  • 2 čaše (400 gr) brašna
Za preliv:
Šaum:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 200 gr šećera

Priprema:

Biskvit:

  1. Dodavati sastojke, znači - prvo izmiješati jogurt, ulje i šećer pa zatim dodati brašno pomiješano sa kakaom i sodom bikarbonom, malo soli i vaniliju..
  2. Sve lijepo izmiješati da se fino sjedini pa peći u tepsiji 20x30 na 200 stepeni oko 20 - 25 minuta.
Šaum:

  1. Dobro umutiti 6 bjelanjaka, pa postepeno uz neprekidno mixsanje dodati 6 kašika šećera.
  2. U duboku posudi (šerpi) staviti šećer (250gr) s malo vode, da se kuha tj. sve dok se ne dobije sirup zlatno- žute boje.
     
  3. Sirup je gotov kada kuhačom po dnu šerpe mognete ostaviti trag - tada ga ne brzinu sasuti u umućene bjelanjke uz konstantno mixsanje. Šaum ne smije sadržavati grudvice.

Preliv:
  1. Kad je biskvit pečen, malo ga prohladite pa odozgor premažite džemom, te odozgor dodajte šaum.

Napomena: Ja sam za ovaj kolač koristila svoj domaći džem od jagoda i bijele čokolade. Vi možete po svom izboru. (npr. voće iz kompota; svježe voće; itd).. Bitno je da u filu imate komadiće ili skoro cijele komade voća.


Nema komentara:

Objavi komentar