Sastojci
- 4 juneća odreska
- riža
- 2 crvene paprike
- mrkva
- bijeli luk
- crveni luk
- peršun
- Vegeta
- mljevena paprika
- sol
- biber
Priprema
Težina: Složeno
- Juneće odreske, dobro nalupati :D tj. istucati čekićem - posoliti i malo nauljiti, dodati malo Vegete, bibera i mljevene paprike, ostaviti u marinadi a za to vrijeme pripremiti rižu.
- U duboku posudu (šerpu) skuhati dobro opranu rižu i sitno sječen korijen peršuna, mrkve (- isječene na kockice), dodati malo ulja i glavicu crvenog luka (da se riža prilikom kuhanja ne bi slijepila), zatim sve skupa skuhati..
- Kada je kuhano, isprati pod mlazom vode.
- Meso položiti u pleh pa peći.
- Tokom pečenja, dodavati po par kapi vode - pred sami kraj izrezati i ubacit u pleh s mesom i 2 crvene paprike. Dodati malo bijelog luka.Nastaviti s pečenjem nekih ~10 min.
- Zatim pripremljeni prilog (riža + povrće) dodati u pleh.
- Nasuti 1dl vode (nemojte mješati, kako bi riža ostala bijela).
- Smanjiti temperaturu na minimum - i nakon 10 - 15 min je spremno za posluživnje.
- Dekorirajte peršunovim listom.
Nema komentara:
Objavi komentar