2/24/2015

Najukusnija riža





Sastojci

  • 4 juneća odreska
  • riža
  • 2 crvene paprike
  • mrkva
  • bijeli luk
  • crveni luk
  • peršun
  • Vegeta
  • mljevena paprika
  • sol
  • biber


Priprema

Težina: Složeno
  1. Juneće odreske, dobro nalupati :D tj. istucati čekićem - posoliti i malo nauljiti, dodati malo Vegete, bibera i mljevene paprike, ostaviti u marinadi a za to vrijeme pripremiti rižu.
  2. U duboku posudu (šerpu) skuhati dobro opranu rižu i sitno sječen korijen peršuna, mrkve (- isječene na kockice), dodati malo ulja i glavicu crvenog luka (da se riža prilikom kuhanja ne bi slijepila), zatim sve skupa skuhati..
     
  3. Kada je kuhano, isprati pod mlazom vode.
  4. Meso položiti u pleh pa peći.
  5. Tokom pečenja, dodavati po par kapi vode - pred sami kraj izrezati i ubacit u pleh s mesom i 2 crvene paprike. Dodati malo bijelog luka.Nastaviti s pečenjem nekih ~10 min.
  6. Zatim pripremljeni prilog (riža + povrće) dodati u pleh.

  7. Nasuti 1dl vode (nemojte mješati, kako bi riža ostala bijela).
     
  8. Smanjiti temperaturu na minimum - i nakon 10 - 15 min je spremno za posluživnje.
     
  9. Dekorirajte peršunovim listom.


Nema komentara:

Objavi komentar