3/11/2015

Punjene paprike




Sastojci

  •      1 kg paprika
  •      600 gr faširane junetine
  •      250 gr riže
  •      2 mrkve
  •      1 celer
  •      2 peršuna
  •      2 paradajza
  •      manja glavica bijelog luka
  •      biber
  •      Vegeta
  •      sol
  •      crvena mljevena paprika
  •      ajvar 
  •      jedna mala ljuta papričica
  •      maslinovo ulje
  •      1 jaje



    Priprema

    Težina:
        Srednje zahtjevno

       1. Paprike dobro oprati i očistiti od sjemenki (gornji dio parike ostaviti po strani).

    2. Meso: u jednu posudu staviti meso pa u njega redom dodavati - sitno sjeckane mrkvu, peršun, celer, bijeli luk i pola male ljute papričice, jedno jaje te opranu rižu, začine:  sol, Vegetu, biber, crvenu mljevenu papriku, 3 veće kašike ajvara. Dobro izmješati zatim, oguliti jedan (svježi) paradajz i isjeći na kockice pa dodati u meso, gornje dijelove paprika također.

    3. Dodati malo ulja i ponovo izmješati... Paprike puniti smjesom i redati u šerpu. Onaj ostatak mrkve, peršuna, celera, jedan paradajz isjeći i staviti po vrhu paprika. Staviti i začine, naravno u nekoj srazmjernoj količini.

    4. Kuhati na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja dodati: u jednu posudu umutiti malo brašna, jednu do dvije kašike, malo ulja i paradajz pirea. Usuti u paprike i kuhati još (lagano) neko kratko vrijeme.

Nema komentara:

Objavi komentar