Sastojci
- 1 kg paprika
- 600 gr faširane junetine
- 250 gr riže
- 2 mrkve
- 1 celer
- 2 peršuna
- 2 paradajza
- manja glavica bijelog luka
- biber
- Vegeta
- sol
- crvena mljevena paprika
- ajvar
- jedna mala ljuta papričica
- maslinovo ulje
- 1 jaje
Priprema
Težina:
Srednje zahtjevno
1. Paprike dobro oprati i očistiti od sjemenki (gornji dio parike
ostaviti po strani).
2. Meso: u jednu posudu staviti meso pa u njega redom dodavati - sitno
sjeckane mrkvu, peršun, celer, bijeli luk i pola male ljute papričice, jedno
jaje te opranu rižu, začine: sol,
Vegetu, biber, crvenu mljevenu papriku, 3 veće kašike ajvara. Dobro izmješati
zatim, oguliti jedan (svježi) paradajz i isjeći na kockice pa dodati u meso,
gornje dijelove paprika također.
3. Dodati malo ulja i ponovo izmješati... Paprike puniti smjesom i
redati u šerpu. Onaj ostatak mrkve, peršuna, celera, jedan paradajz isjeći i
staviti po vrhu paprika. Staviti i začine, naravno u nekoj srazmjernoj količini.
4. Kuhati na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja dodati: u jednu posudu
umutiti malo brašna, jednu do dvije kašike, malo ulja i paradajz pirea. Usuti u
paprike i kuhati još (lagano) neko kratko vrijeme.
Nema komentara:
Objavi komentar