3/01/2015

Maslenica



Sastojci
  • 500gr brašna
  • 250ml mlijeka 
  • 1 kesica kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike ulja
  • 125gr maslaca 
  • malo kajmaka ili milerama + par kašika ulja

     
  • piletina
  • sol
  • Vegeta

Priprema

  1. U toplo mlijeko umiješati kvasac i šećer, te ostaviti da nadođe.
  2. U brašno dodati sol, ulje pa umijesiti sa nadošlim kvascem.
  3. Izradite tijesto ali da ne bude previše tvrdo.
  4. Tijesto pokriti prozirnom folijom kako bi i ono nadošlo.
  5. Kada se tijesto otprilike udvostruči, podijeliti ga na više dijelova (loptica), pa razvucite jufke - nije  baš poželjno da budu predebele.
  6. Maslac, ulje i kajmak (/mileram) sjediniti te svaku jufku premazati.
  7. Krajeve svake jufke preklopiti u oblik koverte te staviti u podmazan pleh, okrenute k dole.
  8. Peći na 200* sve dok ne dobije zlatno žutu boju.
  9. Gornji sloj pred kraj pečenja poprskati s malo mlijeka..

Piletina:
Piletinu nasoliti, povegetiti te premazati s malo mljevenog zafrana i kašičicom meda. Peći u pećnici - svako malo prskati vodom.

U konačnici:
Na toplu maslenicu redati pečenu piletinu pa preliti s ostatkom safta. Poklopit kako bi i maslenicu aroma piletine i safta mogla prožet.

Posluživanje.





Nema komentara:

Objavi komentar