Sastojci
- 500gr brašna
- 250ml mlijeka
- 1 kesica kvasca
- 2 kašike šećera
- 3 kašike ulja
- 125gr maslaca
- malo kajmaka ili milerama + par kašika ulja
- piletina
- sol
- Vegeta
Priprema
- U toplo mlijeko umiješati kvasac i šećer, te ostaviti da nadođe.
- U brašno dodati sol, ulje pa umijesiti sa nadošlim kvascem.
- Izradite tijesto ali da ne bude previše tvrdo.
- Tijesto pokriti prozirnom folijom kako bi i ono nadošlo.
- Kada se tijesto otprilike udvostruči, podijeliti ga na više dijelova (loptica), pa razvucite jufke - nije baš poželjno da budu predebele.
- Maslac, ulje i kajmak (/mileram) sjediniti te svaku jufku premazati.
- Krajeve svake jufke preklopiti u oblik koverte te staviti u podmazan pleh, okrenute k dole.
- Peći na 200* sve dok ne dobije zlatno žutu boju.
- Gornji sloj pred kraj pečenja poprskati s malo mlijeka..
Piletina:
Piletinu nasoliti, povegetiti te premazati s malo mljevenog zafrana i kašičicom meda. Peći u pećnici - svako malo prskati vodom.
U konačnici:
Na toplu maslenicu redati pečenu piletinu pa preliti s ostatkom safta. Poklopit kako bi i maslenicu aroma piletine i safta mogla prožet.
Posluživanje.
U konačnici:
Na toplu maslenicu redati pečenu piletinu pa preliti s ostatkom safta. Poklopit kako bi i maslenicu aroma piletine i safta mogla prožet.
Posluživanje.
Nema komentara:
Objavi komentar