Sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 8 kašika mljevenih orasa
- 3 kašike brašna
Prvi fil:
- 250g maslaca
- 12 kašika šećera u prahu
- 6 žumanjaka
- 150g mljevenih orasa
- 150g mljevenog keksa
- 200ml soka od narandže
- 100g čokolade za kuhanje
Drugi fil:
- 6 bjelanjaka
- 6 kašika kristal šećera
- 2 x 150g kristal šećera
Priprema:
Biskvit:
- Od 6 jaja odvojiti žumanjke od bjelanjaka, umutiti bjelanjke te ih ostaviti po strani.
- U drugu posudu umutiti 6 žumanjaka dodati 6 kašika šećera, 8 kašika mljevenih orasa i tri kašike brašna.
- Potom dodati umućene bjelanjke te lagano kuhačom sjediniti.
- Peći na 180*
Napomena:
Kalup mora biti okrugli.
- Mljeveni keks sasuti u posudu te preliti sokom od narandže. Umutiti maslac sa prah šećerom, dodavati jedan po jedan žumanjak.
- U smjesu dodati mljevene orase, dobro izjednačiti pa fil podijeliti u dva dijela - u jedan dodati čokoladu otopljenu na pari.
- Biskvit premazati prvim dijelom pa zatim drugim (čokoladnim dijelom fila).
- Umutiti 6 bjelanjaka na čvrsto.
- U dvije šerpice staviti po 150 gr šećera - u prvu stavit sasvim malo vode te kuhati kako bi se skuhao sirup (dakle, šećer + 2 do 3 kašike vode).
- Drugih 150 gr šećera staviti na ringlu (dakle, samo šećer) pa zagrijavati da se šećer karamelizira.
- Gotov je onda kad počne da pjeni.
- U prethodno umućene bjelanjke lagano dodati ukuhani šećer (sirup). Zatim, dodati i karamelizirani šećer - porebno je da je u tečnom stanju.
- Karamel, morate dodavati veoma brzo uz neprestano miksanje.
- Miksanje treba da traje nekih 10min sve dok se masa ne ohladi i ne izjednači.
- Sa ovim filom premazati tortu odozgor i sa strana.
Nema komentara:
Objavi komentar