3/04/2015

Bomba torta




Sastojci:


Biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 8 kašika mljevenih orasa
  • 3 kašike brašna

Prvi fil:
  • 250g maslaca
  • 12 kašika šećera u prahu
  • 6 žumanjaka
  • 150g mljevenih orasa
  • 150g mljevenog keksa
  • 200ml soka od narandže
  • 100g čokolade za kuhanje

Drugi fil:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 kašika kristal šećera
  • 2 x 150g kristal šećera

Priprema:

Biskvit:
  1. Od 6 jaja odvojiti žumanjke od bjelanjaka, umutiti bjelanjke te ih ostaviti po strani.
  2. U drugu posudu umutiti 6 žumanjaka dodati 6 kašika šećera, 8 kašika mljevenih orasa i tri kašike brašna.
  3. Potom dodati umućene bjelanjke te lagano kuhačom sjediniti.
  4. Peći na 180*

Napomena:
Kalup mora biti okrugli.

  1. Mljeveni keks sasuti u posudu te preliti sokom od narandže. Umutiti maslac sa prah šećerom, dodavati jedan po jedan žumanjak.
  2. U smjesu dodati mljevene orase, dobro izjednačiti pa fil podijeliti u dva dijela - u jedan dodati čokoladu otopljenu na pari.
  3. Biskvit premazati prvim dijelom pa zatim drugim (čokoladnim dijelom fila).

  1. Umutiti 6 bjelanjaka na čvrsto.
  2. U dvije šerpice staviti po 150 gr šećera - u prvu stavit sasvim malo vode te kuhati kako bi se skuhao sirup (dakle, šećer + 2 do 3 kašike vode).
  3. Drugih 150 gr šećera staviti na ringlu (dakle, samo šećer) pa zagrijavati da se šećer karamelizira.
  4. Gotov je onda kad počne da pjeni.
  5. U prethodno umućene bjelanjke lagano dodati ukuhani šećer (sirup). Zatim, dodati i karamelizirani šećer - porebno je da je u tečnom stanju.
  6. Karamel, morate dodavati veoma brzo uz neprestano miksanje.
  7. Miksanje treba da traje nekih 10min sve dok se masa ne ohladi i ne izjednači.
  8. Sa ovim filom premazati tortu odozgor i sa strana.

Nema komentara:

Objavi komentar