3/09/2015

Krempita




Sastojci




krema
  • 15 dkg brašna (pola oštro brašno, pola gustin) 
  • 6 žumanjaka
  • 12,5 dkg margarina
  • 1 l mlijeka 
  • 14 dkg šećera  

kora

šaum od bjelanjaka*

Priprema



Za kremu- 


  1. Pomješati žumanjke sa šećerom, obe vrste brašna.
  2. Izmiksati pa dodati oko 1 dl mlijeka od litre, a preostalo mlijeko staviti da kuha.
  3. Kad prokuha, ukuhati smjesu s žumancima te skuhati kremu.
  4. Pažljivo i brzo miješati - paziti da ne zagori.
  5. Kremu staviti na hlađenje.
  6. Kad se ohladi, prvo izmiksati omekšali margarin s malo šećera pa umiješati ohlađenu kremu.
  7. Dobro izmisati da se dobije glatka smjesa.
  8. U srednju tepsiju poredati red - keks - 5 redova s po 4 keksa u redu.
  9. Odozgor staviti kremu te razmazati.  Keks se ne namače, jer omekša od kreme.
  10. Odozgor poredati još jedan red keksa pa sve prekriti s šaumom od bjelanjaka*. 
  11. Staviti u frižider da se ohladi.
*Napomena: Kako izraditi šaum od bjelanjaka?- Umutiti 6 bjelanjaka na čvrsto.150 gr šećera staviti u šerpicu pa karamelizirati te izmutiti sa 6 bjelanjaka - dobro izmiksati -

Nema komentara:

Objavi komentar