Sastojci
- 1kg jabuka /kiselih/
- 4 jaja
- 20 supenih kasika secera
- 20 supenih kasika mlijeka
- 20 supenih kasika ulja
- 20 sup. kasika brasna
- 1 prasak za pecivo
za krem
- 2 pudinga od vanilije
- 2 kasike secera
- 2 kesice vanilija secera
- 500ml mlijeka
- secer u prahu
Priprema
Težina:
Srednje zahtjevno
- Oguljene jabuke isjeci na kolutove, pa ih u serpi, u koju smo prethodno stavili cetiri kasike secera, malo omeksati na laganoj vatri.
Ostaviti po strani. - U 500ml mlijeka skuhati dva pudinga od vanilije sto gusce te dodati i vanilija secer.
Ostaviti po strani. - Tijesto: Umutiti mikserom 4 jaja, dodati 16 kasika secera, mutiti sve dok se secer ne istopi i ne stvori fina smjesa. Dodati 20 kasika mlijeka, zatim ulja (20 kasika), na kraju dodati brasno (20 kasika) u koje smo prethodno izmjesali prasak za pecivo. Po potrebi moze i malo vise od 20 kasika brasna.
- Tepsiju namazati uljem te posuti brasnom pa izliti polovinu smjese (tijesta). Staviti u zagrijanu pecnicu (250*).
- Kad se uhvati korica na gornjem sloju tijesta poredati jabuke u obliku latica cvijeta ( u krug, uspravno). Preko toga preliti skuhani puding od vanilije.
- Vratiti u pecnicu nakratko ( smanjiti temperaturu na 180*).
- Dodati preostli dio tijesta preko kolaca.
- Lagano peci dok ne dobije zlatno zutu boju.
- Kad je kolac pecen posuti ga secerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar