3/02/2015

Kolač s jabukom u vanilija kremu



Sastojci

  •      1kg jabuka /kiselih/
  •      4  jaja
  •      20 supenih kasika secera
  •      20 supenih kasika mlijeka
  •      20 supenih kasika ulja
  •      20 sup. kasika brasna
  •      1 prasak za pecivo
  
     za krem
  •      2 pudinga od vanilije
  •      2 kasike secera
  •      2 kesice vanilija secera
  •      500ml mlijeka
  •       secer u prahu

Priprema

Težina:
    Srednje zahtjevno
  1. Oguljene jabuke isjeci na kolutove, pa ih u serpi, u koju smo prethodno stavili cetiri kasike secera, malo omeksati na laganoj vatri.
    Ostaviti po strani.
  2. U 500ml mlijeka skuhati dva pudinga od vanilije sto gusce te dodati i vanilija secer.
    Ostaviti po strani.
  3. Tijesto: Umutiti mikserom 4 jaja, dodati  16 kasika secera, mutiti sve dok se secer ne istopi i ne stvori fina smjesa. Dodati 20 kasika mlijeka, zatim ulja (20 kasika), na kraju dodati brasno (20 kasika) u koje smo prethodno izmjesali prasak za pecivo. Po potrebi moze i malo vise od 20 kasika brasna.
  4. Tepsiju namazati uljem te posuti brasnom pa izliti polovinu smjese (tijesta). Staviti u zagrijanu pecnicu (250*).
  5. Kad se uhvati korica na gornjem sloju tijesta poredati jabuke u obliku latica cvijeta ( u krug, uspravno).  Preko toga preliti skuhani puding od vanilije.
  6. Vratiti u pecnicu nakratko ( smanjiti temperaturu na 180*).
  7. Dodati preostli dio tijesta  preko kolaca.
  8. Lagano peci dok ne dobije zlatno zutu boju.
      
  9. Kad je kolac pecen posuti ga secerom u prahu. 

Nema komentara:

Objavi komentar