Sastojci
- 600 gr domaćeg keksa
- 7 žumanaca
- 220 gr šećera
- 5 - 6 kašika brašna
- 400 ml mlijeka
- 250 gr margarina za kolače
- 2 kesice vanilija šećera
- 100 gr džema od šipka
- 50 ml toplog mlijeka za potapanje keksa
- 50 gr šećera u prahu
Priprema
Težina:
Srednje zahtjevno
- Ispekla sam kekse po receptu: http://www.coolinarika.com/recept/kao-plazma/
Fil 1:
- Pjenasto umutiti žumanjke i šećer, dodati brašno i skuhati u mlijeku.
- Smjesu dobro ohladiti, dodati 1 vanilija šećer potom dodati prethodno umućen margarin.
Napomena: smjesu prilikom kuhanja neprestano mješati..
Fil 2:
- Od prvog fila odvojiti 1/3 pa u nju dodati džem od šipaka (ja sam koristila svoj, domaći- uskoro ću postaviti recept).
Oblikovanje:
- U četvrtasti pleh redati kekse (koje sam ja za svaki slučaj potapala u toplo mlijeko).
- Na prvi red keksa staviti dio prvog fila.
- Zatim ponovo keks pa na njega drugi fil, - pa ponovo red keksa pa i na njega ostatak prvog fila.
Dekoriranje
Dva - tri keksića koja su mi preostala izmrvila sam u šećer u prahu, dodala sam tu i vanilija šećer te sam posula po gornjoj površini. Kao što se vidi na fotografiji, ukrasila sam i s još par orasa i džemom.
Posluživanje
Nema komentara:
Objavi komentar