Sastojci
- 1 kg orasa
- 800 gr jufke
- 100 gr šećera
- 150 gr maslaca
- 200 ml ulja
- 2 kesice vanilija šećera
agda
- 1 kg šećera
- 1 l vode
Priprema
- 1/2 kg orasa samljeti sitno a ostalu polovinu na krupnije.
- U to dodati 100 gr šećera.
- U podmazanu tepsiju prvo staviti 2 lista jufke pa posuti orasima.
- Pokriti sa jednom jufkom te ravnomjerno posuti orasima, do kraja redati jufku po jufku te posipati orasima.
- Isjeći te posuti zagrijanim uljem i maslacem - kocku po kocku.
- Jedan preostali list jufke staviti odozgor te peći na temperaturi od 150 (baklava u suštini treba da se suši a ne da se peče).
- Za to vrijeme skuhati agdu koja treba da je kao sirup - kada je baklava gotova, onako toplu je prelijte sa mlakom agdom.
- napomena - prije nego ju stavite u frižider potrebno je da se baklava ostavi neko vrijeme na sobnoj temperaturi
uživajte
Nema komentara:
Objavi komentar