3/06/2015

Baklava



























Sastojci
  • 1 kg orasa
  • 800 gr jufke
  • 100 gr šećera
  • 150 gr maslaca
  • 200 ml ulja
  • 2 kesice vanilija šećera
agda
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Priprema
  1. 1/2 kg orasa samljeti sitno a ostalu polovinu na krupnije.
  2. U to dodati 100 gr šećera.
  3. U podmazanu tepsiju prvo staviti 2 lista jufke pa posuti orasima.
  4. Pokriti sa jednom jufkom te ravnomjerno posuti orasima, do kraja redati jufku po jufku te posipati orasima.
  5. Isjeći te posuti zagrijanim uljem i maslacem - kocku po kocku.
  6. Jedan preostali list jufke staviti odozgor te peći na temperaturi od 150 (baklava u suštini treba da se suši a ne da se peče).
  7. Za to vrijeme skuhati agdu koja treba da je kao sirup - kada je baklava gotova, onako toplu je prelijte sa mlakom agdom.

  • napomena - prije nego ju stavite u frižider potrebno je da se baklava ostavi neko vrijeme na sobnoj temperaturi


uživajte



Nema komentara:

Objavi komentar