5/24/2015

Džem od jagoda sa nanom (mentom)


SASTOJCI
  • 1000 g svježih jagoda, opranih i očišćenih
  • oko 700 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 10 tak listića nane
  • 1 džemfix

PRIPREMA
  1. Jagode isjecite na komade pa ih pospite sa šećerom, vanilin šećerom i džemfix koji ste prethodno pomješali sa par kašika šečera. U sve to dodajte listove nane, pa na laganoj vatri kuhajte, sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Svakako morate lagano mješati te skidati pjenu koja se stvara na površini. Nakon 10tak min kuhanja uklonite listove nane te sami odredite dužinu kuhanja po željenoj gustoći džema. Staklenke morate sterilizirati prije sipanja džema. Da biste ih hermetički zatvorili prije sipanja ih zagrijte u pećnici na 150 stepeni te vruć džem sipajte u vruće tegle. Zatvorite ih poklopcima (koji su također sterilizirani), okrenite svaku teglu prema dole (na poklopce) pa pustite da se tako ohlade.
  2. Aroma jagode i nane će vas oduševiti.

Nema komentara:

Objavi komentar