Sastojci
Za biskvit:
- 230 g oraha
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 110 g brašna
- 2 kašičice ruma
Za kremu:
- 350 ml mlijeka
- 2-3 kašičice limunovog soka
- 1 kašičica naribane limunove korice
- 1 kašičica cimeta mljevenog
- 150 g mljevenih oraha
- 2 vanilin šećera
- 2 kašičice ruma
- 250 g margarina
- 120 g šećera
- 60 g brašna
- ½ kašičice naribanog muškatnog oraščića
Priprema
- Odvojite bjelanjke od žumanaka.
- Bjelanke izmiksajte u čvrst snijeg te umiješajte pola količine šećera.
- Žumanke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum.
- U gotove žumanke naizmjenično umiješajte brašno i tučene bjelanke te na kraju mljevene orahe.
- Smjesu ulijte u uljem namazan i papirom za pečenje prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta.
- Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
- Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka te dobro izmiješajte mixerom.
- Ostatak mlijeka prokuhajte, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
- U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i limunov sok te maslac koji ste prethodno pjenasto zgotovili.
- Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela.
- Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 kašike kreme.
- Površinu i rubove torte također premažite kremom pa pospite mljevenim orasima.
Posluživanje
Tortu od oraha dobro ohladite. Po
želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.
Nema komentara:
Objavi komentar