5/15/2015

Orah torta




Sastojci

Za biskvit:

  • 230 g oraha
  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 110 g brašna
  • 2 kašičice ruma

Za kremu:

  • 350 ml mlijeka
  • 2-3 kašičice limunovog soka
  • 1 kašičica naribane limunove korice
  • 1 kašičica cimeta mljevenog
  • 150 g mljevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašičice ruma
  • 250 g margarina
  • 120 g šećera
  • 60 g brašna
  • ½ kašičice naribanog muškatnog oraščića


Priprema

  1. Odvojite bjelanjke od žumanaka. 
  2. Bjelanke izmiksajte u čvrst snijeg te umiješajte pola količine šećera.
  3. Žumanke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. 
  4. U gotove žumanke naizmjenično umiješajte brašno i tučene bjelanke te na kraju mljevene orahe.
  5. Smjesu ulijte u uljem namazan i papirom za pečenje prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta.   
  6. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
  7. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka te dobro izmiješajte mixerom.
  8. Ostatak mlijeka prokuhajte, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
  9. U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i limunov sok te maslac koji ste prethodno pjenasto zgotovili.
  10. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. 
  11. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 kašike kreme.   
  12. Površinu i rubove torte također premažite kremom pa pospite mljevenim orasima.


Posluživanje
Tortu od oraha dobro ohladite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.

Nema komentara:

Objavi komentar