5/24/2015

Džem od jagoda sa nanom (mentom)


SASTOJCI
  • 1000 g svježih jagoda, opranih i očišćenih
  • oko 700 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 10 tak listića nane
  • 1 džemfix

PRIPREMA
  1. Jagode isjecite na komade pa ih pospite sa šećerom, vanilin šećerom i džemfix koji ste prethodno pomješali sa par kašika šečera. U sve to dodajte listove nane, pa na laganoj vatri kuhajte, sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Svakako morate lagano mješati te skidati pjenu koja se stvara na površini. Nakon 10tak min kuhanja uklonite listove nane te sami odredite dužinu kuhanja po željenoj gustoći džema. Staklenke morate sterilizirati prije sipanja džema. Da biste ih hermetički zatvorili prije sipanja ih zagrijte u pećnici na 150 stepeni te vruć džem sipajte u vruće tegle. Zatvorite ih poklopcima (koji su također sterilizirani), okrenite svaku teglu prema dole (na poklopce) pa pustite da se tako ohlade.
  2. Aroma jagode i nane će vas oduševiti.

5/15/2015

Orah torta




Sastojci

Za biskvit:

  • 230 g oraha
  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 110 g brašna
  • 2 kašičice ruma

Za kremu:

  • 350 ml mlijeka
  • 2-3 kašičice limunovog soka
  • 1 kašičica naribane limunove korice
  • 1 kašičica cimeta mljevenog
  • 150 g mljevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašičice ruma
  • 250 g margarina
  • 120 g šećera
  • 60 g brašna
  • ½ kašičice naribanog muškatnog oraščića


Priprema

  1. Odvojite bjelanjke od žumanaka. 
  2. Bjelanke izmiksajte u čvrst snijeg te umiješajte pola količine šećera.
  3. Žumanke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. 
  4. U gotove žumanke naizmjenično umiješajte brašno i tučene bjelanke te na kraju mljevene orahe.
  5. Smjesu ulijte u uljem namazan i papirom za pečenje prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta.   
  6. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
  7. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka te dobro izmiješajte mixerom.
  8. Ostatak mlijeka prokuhajte, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
  9. U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i limunov sok te maslac koji ste prethodno pjenasto zgotovili.
  10. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. 
  11. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 kašike kreme.   
  12. Površinu i rubove torte također premažite kremom pa pospite mljevenim orasima.


Posluživanje
Tortu od oraha dobro ohladite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.