3/27/2015

Tiramisu sa jagodama





Sastojci:

  • 400 g jagoda,
  • 200 g šećera u prahu,
  • 4 jaja,
  • 500 g sira mascarpone,
  • 200 ml slatkog vrhnja,
  • 1 učvrščivać za slatko vrhnje (krem-fix),
  • 250 g piškota,
  • 200 ml crne kafe,
  • 30 ml ruma,
  • kakao u prahu.


Priprema:

  1. Jagode oprati, očistiti i narezati na polovice.
  2. Pola jagoda pasirati, a ostatak narezati na četvrtine.
  3. U zdjelu dodati žumanjke, jaje i šećer u prahu, te ručnim mikserom miješati dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
  4. Miksati, dodati pire od jagoda i sir mascarpone.
  5. Od slatkog vrhnja i kremfixa istući šlag, te izmješati.
  6. Kafu i rum pomiješati, pa u njih umakati piškote i naizmjence u kalup slagati red namočenih piškota, red narezanih jagoda, sloj kreme i tako dva puta.
  7. Tiramisu staviti u hladnjak preko noći i prije posluživanja posuti kakaom u prahu.

3/23/2015

Paprike sa krompirom






Sastojci



  • 5 do 6 paprika
  • 1 kg krompira 
  • 200 gr svježeg sira
  • 100 gr slanog kajmaka
  • 40 gr mljevenog susama
  • 30 gr mljevenog lana
  • 1 jaje 
  • ulje
    začini: 
  • bosiljak, 
  • Vegeta, 
  • biber, 
  • sol
        

Priprema
 Težina:
    Jednostavno


  1. Krompir isjeći na kockice i propržiti u tavi.
  2. Dodati Vegetu i sol.
  3. Sir i kajmak posoliti i dodati jedno jaje.
  4. Promješati i dodati mljeveni susam i lan.
  5. Filovati paprike s pomješanim krompirom i  sir + kajmak smjesom.
  6. Nakon toga nafilovane paprike poredati u tepsiju i sa ostatkom krompira popuniti praznine između paprika.
  7. Paprike premazati sa ostatkom sirne smjese.Po sirnoj smjesi za dekoraciju posuti mljeveni lan.
  8. Peći na 200 stepeni.

3/15/2015

Pita sa špinatom




Sastojci


  •      600gr jufke
  •      500gr špinata
  •      2-3 jaja
  •      150gr sira ili kajmaka (može oboje)
  •      šolja mlijeka
  •      kukuruznog brašna 1 šoljica
  •      pavlaka 200ml
  •      malo soli
  •      ulje
  •      prašak za pecivo a može i mineralna voda



Priprema

Težina:
    Jednostavno

  
Oprati 500g spinata pa ga posloziti u dublju posudu list na list posoliti i ostaviti nekih 20 min zatim ponovo oprati / list po list / isjeci na tanke trakice,posoliti i dodati redom: 2-3 jaja, 200ml pavlake, malo sira ili kajmaka, šolju kukuruznog brasna, šolju mlijeka i jedan prasak za pecivo...
Izmjesati i nanositi na listove jufke po cetiri - jedan na drugi pa motati u rolu sve dok imate jufke.
Naravno posipati listove uljem / ne mnogo /. Redati u tepsiju ili pleh i peci u zagrijanoj pecnici na 200 stepeni Pita bude brzo pecena pa netreba dozvoliti da dobije posve tamnu boju vec zlatno zutu.


3/13/2015

Domaći sir

Odličan recept, isprobala ranije - fotografiju sam preuzela s BIO SVIJET stranice





Sastojci

  • 2 litra mlijeka masnoće 3,2%
  • 2 limuna


Priprema

  1. Mlijeko zagrijati do ključanja (ne smije proključati).
  2. U vrelo mlijeko dodati sok od 2 limuna i promiješati.
  3. Čekati da limun djeluje, oko pola sata, te procijediti kroz gazu ili gusto cjedilo.
  4. Povezati gazu i odignuti radi lakšeg cijeđenja.
  5. Sir je gotov kad sirutka prestane kapati.

Sirutku možete koristiti za pravljenje raznih pogača ili kao ukusan i zdrav napitak. Sir možete konzumirati svjež ili kao dodatak jelima.